Морська риба горбыль


Морська риба горбыль

Чорний горбиль мешкає в східній частині Атлантичного океану (від Зеленого мису до Біскайської затоки), в чорному і Середземному морях. Риба це досить велика до 70 см, свою назву отримала за темну спинну забарвлення. Спина обапола темного, як правило, темно-синювата з мідно-червоним або фіолетовим відтінком, вони світліші і мають золотистий відтінок. М'яка частина спинного плавця і плавець хвостовий мають чорну облямівку.

Незважаючи на те що даний вид має широке поширення в природі, Темний горбиль не володіє ніде високою чисельною популяцією. Як світлий, так і темний підвид риби горбиль поширені в Азовському, а також Чорному морях. За своїм зовнішнім виглядом світлий і темний горбиль практично нічим не відрізняються. З цієї причини непрофесіоналові буде досить складно відрізнити один вид від іншого. Крім світлого і темного обапола існують і інші різновиди риби, які мають важливе промислове значення.

Горбиль чорний одна з найкрасивіших риб мешкають в Чорному морі, свою назву горбилі отримали напевно їх-за спини , яка схожа на горб. Глибинний чорний горбиль зазвичай темно-синього кольору з переливається золотистим відтінком, як на хвостовому плавці так і на верхньому спинному на горбилі темна облямівка, переливаючись різними кольорами при попаданні світла на його тіло дозволяє легко назвати цей вид чорноморської риби - найкрасивішим видом і незвичайним.

У глибинах Чорного моря від 10 метрів і до 40 зустрічаються і екземпляри обапола більше метра в довжину, зазвичай мешкаючи невеликими зграями ( сім'ями ) горбиль ховається в розломах підводних скель, затоплених кораблях та інших цікавих для обапола об'єктах надають для нього і будинок і притулок. Харчуються як чорний так і білий горбиль-морською креветкою та іншими ракоподібними, дрібною рибою та деякими видами морських водоростей.

Чорний горбиль занесений до Червоної книги, як рідкісний вид, тому в промисловому РИБАЛЬСТВІ рибальськими артілями спеціально лов не практикується, проте все одно горбиль попадається як в мережі, так і рибалкам любителям-на спінінг обапола ловлять у вечірній і нічний час доби, прямо на спінінг, як на чорноморську креветку, так і на штучні приманки - маленького виду воблери. А так на нього люблять полювати підводні мисливці. Підводне полювання на горбиля дуже поширена у підводних мисливців.

Світлий горбиль більш реlкого виду риба сімейства горбильових на Чорному морі - має більш світлий вигляд і трохи змінене будова верхніх плавників так і хвоста ( на світлому - білому горбилі вже не видно таких шикарних окантованих верхніх і хвостових плавників ) і мешкає він трохи в інших умовах - на піщаних мілинах дна , як в чорному так і в Азовському морі.

Відрізняє його від інших обаполів характерний товстий і короткий Вусик, розташований на підборідді. Горбиль даного виду відноситься до придонним мешканцям моря і віддає перевагу в основному піщаним мілинах. Добре себе почуває він і на мулистих, галькових і черепашникових грунтах.

На підборідді риби горбиль є невеликі за розміром вусики. Риба горбиль виділяється будовою свого спинного плавця, який розділений на дві частини виїмкою. Верхня частина плавця риби горбиль підноситься над нижньою. Основу раціону харчування риби складають креветки, черви, дрібна рибка, а також молюски. Як правило риба горбиль вибирає для проживання кам'янисте дно і скелі.

Деякі дорослі екземпляри білого обапола досягають довжини до півтора метрів і ваги близько 30 кілограмів, що робить ці види горбилевих бажаною здобиччю риб не тільки рибалок любителів, а й Стрільців підводників. Горбиль чорний поширена риба у водних околицях курорту Анапа, відпочиваючи в таких красивих місцях як великий Утриш - будь-який має спінінг в нічний час може спробувати зловити цього хижака.

Горбиль-це риба, яка володіє дивовижною здатністю видавати за допомогою плавального міхура досить гучні звукові сигнали. Їх біологічна роль полягає в залученні особин іншої статі, виданні сигналів тривоги, заклику про допомогу та інше. Горбиль-це риба, що відноситься до однойменного сімейства горбильових. Вид цей досить великий і поширений по всьому світу. У водах нашої країни мешкає тільки два його види: темний і світлий. Рибалки по-різному називають цього морського мешканця: буркотун, барабанщик, умбріна, меагр, мелакопія, Корвіна…

Найпопулярнішим в цьому численному сімействі є горбиль Темний. Він мешкає в чорному і Середземному морях, а також в східній частині Атлантичного океану. Розмір риби досягає 70 сантиметрів, а середня вага близько 4 кілограмів. Назва виду походить від темного забарвлення спини, який змінюється від темно-синього відтінку до фіолетового або навіть мідно-червоного відтінку. Бока обапола виблискують золотистим відливом.

Цей вид риби широко представлений в природі, але нерівномірно розподіляється чисельність популяції, є місця, де кількість риби обмежена. Горбиль тримається поблизу узбережжя, віддає перевагу моли, піщані і черепашкові грунти і стрімкі обриви. Невловимого темного обапола важко зловити, тому він є цінною здобиччю рибалки-нирця. Риба ховається в скельних ущелинах, тому важко її виявити, чинить неймовірний опір, забивається в печери, гроти, під камені.

У Жовтому морі мешкає малий жовтий горбиль. Він володіє найвищою чисельністю і має промислове значення. Цей вид обапола порівняно не великий, його довжина близько 35 сантиметрів, а маса тіла досягає 1 кілограма. Промисловий лов його виробляють за допомогою ставних і дрифтерних мереж і тралів.

В Індійському океані і Південно-Китайському морі мешкає ще один вид – червоний горбиль. Його довжина досягає 90 сантиметрів, а важить горбиль від 6 до 7 кілограмів. Головна відмінна риса його, це наявність на верхній щелепі обапола тільки однієї пари іклів, розташованих далеко один від іншого.

У прибережній зоні Іспанії, Португалії та Марокко спостерігаються промислові скупчення орлиного обапола. Його середня довжина варіюється в межах 1-1,5 метра (хоча бувають випадки, що виловлюють особина довжиною 2 метри). Біля узбережжя Південної Америки мешкає горбиль смугастий. В Уругваї і затоці Ла-Плата його виловлюють в промислових масштабах.

Унікальним, в деякому сенсі, вважається горбиль сріблястий. Він зустрічається на великих (близько 300 метрів) глибинах, цим він відрізняється від інших представників свого сімейства. Великі популяції цієї риби спостерігаються біля Західно-індійського узбережжя, в менших кількостях цей вид обапола поширений біля узбережжя Філіппінських островів, біля берегів Австралії і біля східного узбережжя Африки. Дуже високо цінується м'ясо сріблястого обапола на світовому рибному ринку за високі смакові властивості.

Риба горбиль теплолюбна, коли наступають холоди, вона йде на глибину подалі від узбережжя. Ще одна дивна властивість-це здатність видавати сильні звукові сигнали за допомогою плавального міхура. Природна роль цих звуків полягає в залучення особин іншої статі або подачі сигналів тривоги. Почути ці звуки можна без спеціальних пристроїв, просто зануривши голову в воду.

Кухні багатьох народів, а особливо Середземноморська, пропонують в своїх меню страви з горбиля. Там його готують в духовці або на пару. У нашій країні гурмани замовляють рагу з овочами або юшку з обапола. Перуанці подають з нього севіче-рибу готують з перуанськими лимонами, перцем чилі і червоною цибулиною. У корейській кухні належне місце займає блюдо під назвою «хе» - це страва з порізаної шматочками сирої риби, обапола в тому числі. За смаком і щільності м'яса горбиль може бути аналогом більш поширеною середземноморської дораді. Тому цілком можна приготувати подібним чином і її або ж приготувати черного горбиля в ніжному білому соусі.

М'ясо цієї морської риби багате насиченими жирними кислотами і білками. Містяться мікро - і макро елементи, калій (він бере участь в регуляції електрохімічних процесів в різних м'язах і серцевих тканинах), фосфор (відповідає за стійкість і міцність кісткової тканини), мідь (допомагає підтримувати у відмінному стані склад крові

, сприяє поліпшенню обміну речовин). Крім іншого, в горбилі є кальцій, магній натрій і селен.

Риба горбиль (Pareques acuminatus) відповідно до наукової класифікації відноситься до сімейства Горбильових, яке налічує близько 275 видів. Крім наукового і офіційно закріпленого назви рибу горбиль нерідко називають не інакше як барабанщик, меагр, мелакопія, а також буркотун або Корвіна. Хоча сімейство Горбильових включає в себе безліч видів, в наших широтах поширені всього два представника - темний, а також світлий горбиль.

Варто відзначити, що головною особливістю риби горбиль модно вважати здатність риби видавати характерні сильні звуки плавальним міхуром. Ці сигнали можна назвати своєрідною мовою, на якому спілкуються між собою риби. Риба горбиль володіє високими смаковими і поживними властивостями. У всіх державах, де ведеться промисел риби горбиль вважається визнаним делікатесом. Рибу горбиль запікають, варять, а також обсмажують, сушать і навіть солять. У наших широтах найчастіше можна зустріти рибу горбиль в замороженому вигляді.

Варто особливо підкреслити, що м'ясо риби горбиль містить в своєму хімічному ряд корисних речовин, серед яких переважна більшість припадати на так звані екстрактивні сполуки. З медичної точки зору найкориснішим кулінарним блюдом вважається бульйон, який приготований з риби.

Розмноження

У водах Чорного моря горбиль починає нереститися влітку. Як правило, даний період починається в середині червня і закачується в кінці серпня. При цьому, вода повинна бути прогріта вище 19-ти градусів. Зазвичай для нересту вибираються прибережні зони моря. Плодючість самки безпосередньо залежить від її розмірів. Середні особини виметивают більше 6-й тисяч ікринок. Однак трапляються такі особини, які здатні вимітати більше 513-й тисяч ікринок. В основному, сам процес нересту проходить в нічний час доби.

Ікра обапола дуже легка і Плавуча, що допомагає весь літній період плавати ікринкам уздовж берегової лінії по поверхні водної гладі. Личинки обапола дуже швидко розвиваються після викльову. Вже на 4-й день вони починають поїдати зовнішній корм. Молодняк обапола воліє збиратися в зграйки, де плаває уздовж берегової лінії. Личинки також можуть заходити в гирла річок і затоки. Ця риба має безліч цікавих назв. Його називають і барабанщиком, меагром, мелакопією, буркотуном і корвіною. Риба має дуже смачне і ніжне м'ясо, завдяки якому вона займає далеко не останнє місце в рибному промислі.