Морський губан або зеленуха


Морський губан або зеленуха

Губани або в простолюдді зеленухи є типово морськими, евригаліннимі рибами і можуть жити у водоймах з різними показниками солоності від 12 до 38 проміле і вище. Крім того, губани (лабріди) – еврітермни, тобто пристосовані до проживання у водоймах з різним температурним режимом і здатні витримувати значне зниження або підвищення температури водного середовища. За образом харчування губанові-типові бентофаги, які здійснюють пошук корму на дні водойм і віддають перевагу двостулкових молюсків, ракоподібних, морських черв'яків і водорості. На відміну від багатьох інших видів риб - губани до недавнього часу не розглядалися в світовому океанічному РИБАЛЬСТВІ як пріоритетні об'єкти лову з використанням середніх і великотоннажних траулерів.

Зеленуха-Губан-Перепілка, або Губан Плямистий, Губан-Рябчик, Губан Зелений, всі ці види риб можна назвати приблизно одним видом - Зеленухи ( в народі), цей вид риби щільно заселив не тільки Чорне море , але і Середземне море, як і всі губанові мешкають тільки в прибережних місцях моря, ховаючись від більших риб в морських заростях і кам'янистих ущелинах. Ці рибки зазвичай тримаються поодинці, рідше невеликими зграйками, в прибережних ділянках моря серед скель і порослих водоростями каменів на глибинах від 1 до 50 метрів. Зустрічаються вони і в піщаних лагунах. Міграцій в море вони зазвичай не здійснюють і зимують тут же, біля берега, або на трохи більшій глибині, серед скель і каменів.

Всі губанові мають досить міцного виду зуби, що допомагає їм легко дробити, як панцирі дрібних крабів так і цікаву для цього виду риб - зростаючу рослинність . Всі губанові (зеленухи або так звані великі види - рулети ) часто трапляються на рибальський гачок, зазвичай рибалки зловили такий трофей викидають цих риб через неприємно-солодкуватого смаку м'яса, але більші спіймані екземпляри так само забирають додому як і іншу спійману рибу ( барабуля і ставрида, Бичок і морський йорж).

Сімейство губановие або лабріди (labridae) Губан-рулена сімейство Губанових належить до загону Окунеподібні (Perciformes) і підряду Губановідние (Labroidei) і є виключно різноманітним – воно включає в себе близько 50 пологів і налічує до 600 видів. За своїми біологічними і генетичними особливостями багато губанові-типово еврібіонтние види, здатні жити в різноманітних за екологічними умовами морських водоймах. Серед губанів є такі гіганти, як риба-наполеон з роду Хейлінуси (Cheilinus), що досягає 2,3 м, ваги близько 190 кг і вважається цінним промисловим об'єктом.

Тіло в перерізі округле. Голова велика, рило з «горбинкою». На» щоках " між оком і предкришкой є 3-5 рядів великих луски. Хвостовий плавець закруглений. У серединному ряду 34-37 лусочок. Бічна лінія йде майже паралельно спині і закінчується в серединній частині хвостового стебла. Основний колір тіла зелений або зеленуватий з поздовжніми рядами блакитних і червоних плям. Чорна пляма на хвостовому стеблі, великі випнуті губи. З боків у самців йдуть два поздовжніх ряди червоних дрібних плям з рідкісними вкрапленнями блакитних плям. Зеленушки відрізняються особливо в забарвленні яскраво вираженим статевим диморфізмом. У самок плями, скоріше, коричневі і немає блакитних. Є розкидані плями на голові і боках. Плавці строкаті. Оточений товстими м'ясистими губами рот невеликих розмірів. Довжина тіла близько 10-15 см (до 35 см), маса близько 300 г.

Мешкає в морях, що омивають Південне і західне узбережжя Європи, в Україні мешкає в прибережній зоні Чорного моря (біля берегів Криму і Кавказу), заходить в Керченську протоку. Мешкає головним чином в прибережній зоні, серед скель і каменів, зарослих водоростями. Займається пошуками корму в денні години. Вельми характерний спосіб її годування: зеленушка просіває величезна кількість піску, відокремлюючи від нього корм. Харчуються донними безхребетними, в основному молюсками, раковини яких розчавлюють особливими, що розташовуються в глотці сильними зубами. Меншим успіхом користуються у них дрібні ракоподібні і многощетінковие черв'яки.

Перш за все зеленушки, і чорноморські, і тропічні, незлагідні і забіякуваті. Живуть "нелюдимами", поодинці, кожна займає свою власну територію, яка строго охороняється від всяких небажаних відвідувачів і особливо від особин свого виду. Згідно з іншою версією, зеленушки ведуть не одиночний спосіб життя, а тримаються сімейними кланами. Складаються вони з батьків і дітей. Іноді в ці клани, як вважають вчені, можуть входити кілька сімей, які спільно захищають свої родові володіння. У всякого роду територіальних" суперечках " і конфліктах беруть участь тільки Дорослі, в основному самці. Зелена малеча в ці справи, висловлюючись навкололітературною мовою, не встряє і під ногами не плутається.

Коротко про будівельні здібності зеленушок. Виявляються вони в періоди, що передують нересту. У губана гніздо має напівмісячну форму. В середині його вирито самцем невелике заглиблення, заповнене уламками раковинок, які глава сім'ї збирає на дні і приносить до гнізда в роті. Коли ікра відкладена, він старанно збирає всякі обривки водоростей і прикриває зверху кладку, щоб Різні злодюжки не виявили і не робили замах на ікру.

Кладці, як зазвичай, передує у зеленушок період "залицяння". У різних видів цих рибок самці" вмовляють " самочок відкласти ікру не за стандартом. Деякі делікатні і терплячі, а є й такі, що діють прямо-таки "нахрапом". Забарвлення його в цей час змінюється, і він з лютим виглядом риє для гнізда ямку в піску, метається на всі боки, кусає і б'є самок, поки не залякає або не зачарує одну з них настільки, що вона відправляється з ним до гнізда і заповнює його ікрою". Це він так з самочками. Можна уявити, як він поводиться з "братами" по підлозі або з тим, хто зазіхне на його гніздо.

У зеленушки довгасте, стисле з боків тіло. Спинний плавець довгий, з коротшою м'якою частиною. Анальний плавець дещо довший за м'яку частину спинного плавця, з трьома колючками. Хвостовий плавець закруглений. Маленький висувний рот озброєний невеликими схожими на ікла зубами, розташованими в один ряд. Самки і молодь пофарбовані скромно: загальний фон тіла у них сіро-зелений або коричневий, що відливає сріблом на череві.

Дорослі самці - дуже яскраві, особливо в період нересту. Їх світло-зелене, синьо-зелене або зелено-жовте тіло розкреслене поздовжніми рядами червоних плям, а верхня частина голови — яскраво-синя, на плавниках чергуються блакитні, зелені, червоні і жовті смужки і плями. Для цього виду дуже характерні численні дрібні темні плями, що утворюють три-чотири нечіткі поздовжні смуги уздовж тіла. У дорослих особин добре помітно невелика чорна пляма біля основи хвостового плавця і велика темна пляма над грудним плавцем. Дорослі зеленушки можуть досягати довжини 35 см, зазвичай зустрічаються рибки довжиною 20-25 см.

Статевої зрілості зеленушки досягають рано: самки на другому році життя при довжині близько 10 сантиметрів, самці — на другому-третьому році при довжині близько 10,5 см.у Чорному морі вони метають ікру в травні—червні, декількома порціями. У захищених від хвиль місцях, на глибині до 2,5—3 метрів самці будують округлі або овальні гнізда з водоростей, діаметром 10-20 сантиметрів. Закінчивши будівництво, самець заганяє в нього самку, що відкладає ікру на прямовисні стінки.

Незабаром її місце займає наступна партнерка, і в підсумку в одне гніздо відкладають ікру кілька самок. Кожна з них викидає за сезон в цілому від 12 до 58 тисяч ікринок. Самець прикриває кладку водоростями і приступає до охорони свого потомства, постійно перебуваючи над гніздом. Розвиток ікри в наших водах триває від п'яти до восьми днів, в Середземному морі — чотири доби. Молодь зеленушки зустрічається в Новоросійській бухті всю зиму. Ростуть ці риби повільно, і до семи років самці досягають довжини 26, а самки — 20 см.тривалість життя становить від 14 до 15 років. Промислового значення зеленушки не мають і стають здобиччю лише рибалок-любителів.

Смакові якості рулени, або губана, цінувалися здавна. У стародавніх греків і римлян її поряд з барабулькою часто подавали на званих обідах. Вправні вазописці зображували цих рибок на спеціальних рибних стравах. Страви ці були плоскими, довгими, з поглибленням посередині для соусів або солі. З страв же приготованих саме з Губанових - багато рекомендують копчення його в спеціальній бочці-каганці, з додавання дров як ялівцю так і ялинкових шишок.