Підводне полювання на горбыля


Підводне полювання на горбиля

Більш складна полювання-це полювання на обапола. Але єдина складність полягає в тому, що потрібно глибше пірнати, тобто 10-20м. у Чорному морі дуже багато місць де можна знайти цю рибу. Якщо є скелі і камені хоча б в ста метрах від берега, можна починати пошук, біля берега ні горбиль ні рябчик не мешкають, вони не люблять прибою і суєти. Ця риба живе в одних і тих же місцях, тому, полюючи за обаполом, ви можете зустріти рябчика і навпаки.

Вона любить великі камені з ущелинами і гротами. Часто в море вітер і протягом забирають теплу воду, а холодна підходить і на глибині 10-15м утворюється фронт холодної води, вся риба підходить ближче до берега або висить в пів - води над своїм будинком. Ось в цей період і можна полювати на мілководді. Але тут вона більш полохлива, тому і полювання повинна бути більш обережною, тобто вхід у воду, проходження між каменями, навіть повороти голови повинні бути вкрай повільними.

Рибу можна зустріти як над камінням, так і під ними. Побачивши рибу над каменем, негайно завмираємо, вона може підійти сама, якщо немає, то просуваємося дуже повільно до неї на відстань пострілу. Рябчик менш довірливий і тому йде відразу під камінь, як тільки помічає мисливця. Полювання під каменем має свою специфіку. Для неї рушниці повинні бути по коротше, від 500 до 700 мм. спочатку заводимо під камінь гарпун, він не повинен торкнутися краю каменю, тому що шум, створюваний при цьому, лякає рибу. Друге-положення тіла мисливця, воно повинно бути над каменем, в щілини, риба повинна бачити тільки голову з маской.

А така дрібниця, як легкий дзвін від того, що впав прапорець на гарпуні при повороті рушниці в горизонтальній площині, може коштувати вам всіх зусиль, витрачених до цього. Щоб цього не сталося, на прапорець натягується кругла гумка від поршенька, який стоїть в пневматичному рушниця. Завжди потрібно пам'ятати, що риба не варто втраченого гарпуна і тому, перш ніж стріляти, уважно подивіться, куди полетить гарпун після пострілу. Горбиль - стайная риба, і помітивши одного, шукайте інших. В одній зграї можуть бути як дрібні, так і великі. Помітивши дрібниця, не поспішайте з пострілом, зробіть паузу, може вийде велика. Як риба сигналізує про небезпеку? Напевно у кожного виду свій якийсь сигнал: у обапола звуковий.

Коли береш в руку живу рибу, то відчуваєш всередині клацання, ці звуки він створює своїм повітряним міхуром. Коли пірнаєш і випадково сполохуєш зграю обапола, вся риба забивається в щілини, і звідусіль чути своєрідне клацання, під час якого жоден горбиль не виходить з укриття. Іноді, пропливаючи повз каміння, чуєш такий стукіт, ніби під кожним каменем відкрилася кузня. Починаєш заглядати туди, але нічого не бачиш. Це говорить про хорошу маскування цієї риби. Вона вибирає такі місця де її і з ліхтарем важко розгледіти. Але не завжди це їй вдається, тому шанс завжди залишається. Можна вдатися до хитрощів, залишивши сигнальний буй на кілька хвилин в цьому місці, відійти пополювати в іншому.

Проходить деякий час і вони виходять зі своїх укриттів. Знаючи розташування каменів, ви дуже обережно проходите між ними і виходите на «вогневий рубіж, звідки риба вас не чекає. Хоча риба в морі завжди бачить мисливця і підібратися до неї не поміченим практично не можливо, але потрібно це робити так, що б вона не боялася вашого наближення. Перше правило. При заниренні не плескати ластами по поверхні, а чекати коли ласти сховаються під водою. Потім розмашистими рухами ніг тобто з великою амплітудою, повільно починаєте працювати ластами . Це можливо зробити тільки в довгих ластах, в коротких для того щоб зануритися ноги повинні працювати швидко, а це лякає рибу.

Коли відчули, що для того щоб опуститися на дно працювати ластами не потрібно розслабляєтеся повністю і починаєте поступово приймати горизонтальне положення, при цьому оглядаючи все навколо. Побачивши рибу, плануєте прямо на неї, виставивши рушницю в її бік. Стріляти здалеку або підійти впритул залежить від того, як ви дотримали перше правило. Все ж мисливець з досвідом повинен вчасно побачити хвилювання риби і дивлячись за обставинами діяти. Мисливцеві без досвіду, раджу підходити впритул і якщо риба йде раніше, ніж ви зробили постріл потрібно шукати її під Каменем. Для цього потрібно мати підводний ліхтар.

Коли рухаєшся уздовж дна обережно, часто буває таке, що дивишся під камені ні кого немає, піднімаєш голову, а над тобою в 3х-4х метрах висить зграя обапола як намальована . На змаганнях природно довго не дивишся, але на тренуванні, відмовити собі в задоволенні просто подивитися, не можна пробачити. Це звичайно видовище! Виринати не хочеться, та й купується безцінний досвід поведінки риби, коли ви за нею не женіться.

Морські мисливці промишляють на кефаль і піленгаса, ця риба ходить біля самого берега і їм не потрібно пірнати глибоко. Полювати за обаполом, зовсім інша справа, глибина від 15 до 25 м, та й скільки настріляєш, грошей не заробиш, ще потрібна особлива підготовка. Але це одна сторона медалі, інша сторона, напевно просто не народилася та людина на узбережжі, яка б захопила молодь, створила клуб ентузіастів підводного полювання, проводила змагання на місцевому рівні.

Дуже багато нирців, які не знають що таке продувати вуха при пірнанні на глибину. Не бійтеся пірнати. Під час нирка затискаєте двома пальцями ніс, в кожній маске є для цього місце і не випускаючи повітря зробіть як би видих в ніс, моментально тиск на вуха припиниться, так повторюйте кожен раз, як тільки починає тиснути на барабанну перетинку, поки не дійдете до дна. У кого не вийде з першого разу, не впадайте у відчай, це пройде після декількох тренувань. А найкраще порадитися з досвідченим нирцем і лікарем. Самі ніколи не пірнайте на граничні глибини, хтось завжди повинен страхувати, це закон, порушуючи який ви дуже ризикуєте життям. На жаль, рибу горбиль не можна купити в супермаркеті, але іноді вона попадається на вудки рибалкам або в мережі риболовецьких станів. За смаком і щільності м'яса горбиль може бути аналогом більш поширеною середземноморської дораде. Тому цілком можна приготувати подібним чином і її або ж приготувати черного горбиля в ніжному білому соусі.