Морська скоропена


Морська скорпена

Морська скорпена-типовий нічний хижак, харчується дрібною рибою, крабами, молюсками. Веде малорухливий спосіб життя. Мешкає на глибинах до 30 м, вважаючи за краще кам'янисті ділянки дна. У сутінках і вночі скорпена підходить близько до берега, на піщане мілководді, де часто стає жертвою підводних мисливців. Недосвідчений мисливець може вколотися , знімаючи рибу з гарпуна. Але найбільш часто зі скорпеной стикаються рибалки. Для того, щоб акуратно витягти гачок з величезної пащі риби, необхідно утримувати її за нижню губу, там колючок немає.

Так само можуть називати морський йорж, Чорноморська скорпена Scorpaena porcus. Це справжнє чудовисько-велика голова, покрита виростами, ріжками, вирячені багряні очі, величезний рот з товстими губами. Промені спинного плавця перетворені в гострі колючки, які скорпена, якщо її потривожити, розчепірює; в основі кожного променя - отруйна заліза. Це-захист йоржа від хижаків, його зброя оборони.

А зброя атаки-щелепи з безліччю гострих кривих зубів - призначені для безтурботних рибок, що наблизилися до скорпена на відстань її стрімкого, лютого кидка. Весь вид скорпени говорить про її небезпеки і в той же час вона красива - причому зустрічаються скорпени дуже різного забарвлення - чорні, сірі, коричневі, малиново-жовті, рожеві. Ці колючі хижаки таяться між каменями, під водоростями, і, як і всі донні риби, змінюють забарвлення під колір свого оточення, можуть швидко світлішати або темніти в залежності від освітленості.

Приховують скорпену і численні вирости, шипи і шкірясті щупальця, що перетворюють її в один з каменів, порослий морський рослинність. Тому помітити її важко, та й сама вона так покладається на свою непримітність, що спливає (точніше, відлітає, як куля з рушниці) тільки якщо наблизитися до неї впритул. Іноді її навіть можна помацати-але ось цього якраз робити не треба - уколетесь! Цікавіше, лежачи на поверхні води і дихаючи через трубку, спостерігати за полюванням скорпени...

У Чорному морі водиться два види скорпен-скорпена помітна Scorpaena notata, вона не більше 15 сантиметрів в довжину, і Чорноморська скорпена Scorpaena porcus - до півметра - але такі великі зустрічаються глибше, далі від берега. Головна відмінність Чорноморської скорпени-довгі, схожі на ганчіркові клапті, надочноямкові щупальця. У скорпени помітною ці вирости короткі.

Рани від шипів скорпени завдають пекучий біль, місце навколо уколів червоніє і розпухає, потім - загальне нездужання, температура, і ваш відпочинок на день-два переривається. Якщо ви постраждали від колючок йоржа - зверніться до лікаря. Рани треба обробити, як звичайні подряпини. Основні симптоми отруєння отрутою морського йоржа-місцеве запалення (там, де вкололися) і загальна алергічна реакція.

Укол про шипи скорпени, як правило, викликає сильну пекучий біль уколеної кінцівки, пухлина, можливо невелике підвищення температури тіла. Симптоми тривають не більше 2-х годин. Помічено, якщо людина часто контактує з морською скорпеной і регулярно отримує уколи колючками (наприклад, рибалки ), то виробляється якийсь імунітет, і людина вже не відчуває таких хворобливих відчуттів

Тому єдиними таблетками, які зможуть допомогти, є Протиалергічні (антигістамінні) препарати - пам'ятайте, що потрібно строго дотримуватися інструкції по застосуванню таблеток, які додаються до всіх ліків. Смертельних випадків від уколів скорпени не відомо. Випадково на неї теж ніхто не наступає - страждають від її колючок цікаві нирці і рибалки, коли знімають йоржа з гачка або виймають його з мережі. Між іншим, морський йорж-дуже смачна риба, тільки чистити його треба обережно - отрута зберігається навіть у скорпени, полежати в холодильнику.

Однією з найбільш екзотичних риб Чорного моря, безумовно, є морська скорпена або морський йорж. Досягає довжини 33 см і ваги 1 кг.але такі особини - рідкість, набагато частіше зустрічаються екземпляри не перевищують 400 гр. Для того, щоб бути впевненим в собі і не боятися зустрічі з цією рибою в її середовищі існування, необхідно знати деякі її поведінкові особливості.

Не тільки рибалок і підводних мисливців може вколоти скорпена, але і будь-який відпочиваючий , в тому числі, і діти можуть отримати травму.На світанку, коли курортники, озброївшись сачками прочісують мілководді в пошуках крабів можуть виявити малорухливу скорпену . Спіймати цю рибу сачком не представляє особливих труднощів. Часто люди беруть йоржа в руки, не замислюючись про наслідки.

Необхідно відзначити , що наступити на скорпену випадково, неможливо. Ця риба може підпустити до себе порівняно близько, але ніколи не дозволить схопити себе руками або наступити. Відчувши небезпеку, скорпена поквапиться піти .Так що купатися можна спокійно, тим більше, що морський йорж днем намагається піти глибше, де ховається в каменях. Про гастрономічні достоїнства скорпени можна говорити довго. Ця риба прекрасна у всіх стравах. Навариста юшка, смажені філейки, в'ялений під пиво.... М'ясо досить щільне, але не жорстке, без стороннього присмаку і запаху. У йоржа досить щільна шкіра, як у змії, адже він линяє кожні 28 днів!

М'ясо у скоропени дуже смачне. Чорноморську скорпену вважають однією з найсмачніших риб. М'ясо скорпени пружне і соковите. Для підводного мисливця така риба, дуже вже приваблива видобуток. Юшка без морського ерша буде не справжньою юшкою. Ну, звичайно, чим більше риба — тим смачніше. Ні, зазвичай це риби від одного до трьох кілограмів. Правда, чим більше морський йорж важить, тим жорсткіше у нього м'ясо. Краще використовувати рибок по 1-1, 5 кг.