Шкара из Саргана


Шкара з Саргана

Сарган має досить багато різновидів, проте найпоширенішими є Тихоокеанські і чорноморські особини. Зовнішніх відмінностей дані два види практично не мають, проте відрізняються місцем проживання. Чорноморський сарган в основному мешкає в Чорному морі (що видно з назви виду). Також його можна зустріти на берегах Азовського і Білого моря, проте набагато рідше. Тихоокеанський мешканець-риба більш теплолюбна і віддає перевагу води Японії і Кореї. Відрізнити Тихоокеанського саргана від черноморського саргана досить просто. Тихоокеанський має на своєму тілі довгу синювату смугу, яка простягається від голови до хвоста.

Її унікальність полягає в тому, що вона має зелені кістки. Такий незвичайний колір кістки саргана мають завдяки наявності в них особливого зеленого пігменту, який називається биливердин. Тому багато хто просто боїться їсти таку екзотику. У саргані дуже багато йоду, м'ясо пахне морем і залишає йодисте післясмак. Чим молодший сарган, тим нижня щелепа виступає далі. Зазвичай сарган досягає 40-60 см і важить 200-500 гр., але іноді виростає до одного метра і вагою 1 кг.Ловля саргана в Чорному морі відбувається з середини квітня до кінця осені. Але близько до берега він підходить тільки восени і в цей час його, можливо, ловити з берега. Мешкає в Чорному морі тільки один вид сарганів – сарган Чорноморський. Недосвідчені рибалки часто плутають її панцирною щукою через зовнішні подібності.

З причини того що риба просто насичена фосфором, крім того зеленуватим відливом світяться і кістки саргана. І деяких людей це навіть лякає, проте це абсолютно нормальне явище і його не слід лякатися, фосфор навпаки корисний для організму. А смак м'яса саргана ні з чим незрівнянний. Сарган володіє відмінними смаковими якостями в будь-якому вигляді. Сарган Чорноморський багатий багатьма цінними речовинами, в тому числі залізом, фосфором, йодом і жирними омега-3 кислотами. Незважаючи на порівняно невисоку вартість, його м'ясо досить поживно і швидко насичує людський організм.

Сарган ідеально підходить для смаження, так в ньому майже немає кісток. Ця риба може досягати в довжину більше 30 см.тому смажити її цілком не вийде. Цінителі морської риболовлі точно знають, що сарган одна з найсмачніших і бажаних риб на Рибальському столі. Регулярне вживання даного сорту риби сприяє зволоженню епідермісу шкіри і розгладженню дрібних зморшок. Вміщені в ній вітаміни групи B позитивно впливають на стан серцево-судинної системи і покращують кровообіг. Це дозволяє запобігти закупорку судин і розвиток онкологічних захворювань.

Її і посолити до пива (у цієї риби дрібна, добре відходить від тіла луска, але щоб подати її до пива, можна не чистити її і не потрошити. Просто обваляємо тушки в солі і залишимо на двадцять хвилин. Потім підвісимо їх вниз головами і дати повисіти близько половини доби, потім прибрати в холодильник на 2 доби, після чого можна вживати). Але найсмачніша закуска з саргана-це»шпроти". Закоптити і просто посмажити можна. А яка шкара з нього виходить - просто пісня! Справа в тому, що шкара - це старовинне і дуже локальне блюдо, характерне для деяких міст Чорного моря - Одеси, Ялти, Балаклави.

Якщо у вас сарган не дуже великий, з нього можна приготувати чудову традиційну шкару. Адже краще за всіх шкару готують саме рибалки. Дуже часто прямо на баркасі, прямо в море, адже головна умова цієї страви - тільки свіжовиловлена риба. Готувати її можна з різних видів риби-ставриди, барабулі, луфаряі т.д. для цього дно глибокої сковорідки або сотейника скроплюємо рослинним маслом (соняшниковою або оливковою), потім викладаємо тонко порізану кільцями цибулю. Зверху нього укладаємо патрану вимиту рибу. Солимо, посипаємо, перцем, додаємо травички (майоран, розмарин, лавровий лист — за смаком). Поливаємо трішки води-буквально 50-70 г, щоб допомогти початку гасіння і накриваємо кришкою. Поміщаємо на невеликий вогонь хвилин на 20. Не пропустіть один момент! Щоб риба придбала ніжний вершковий аромат додайте ложечку вершкового масла при гасінні. Всі хто спробував шкару з саргана швидко стають її відданими шанувальниками і навіть відмінними рибалками.

Ингредиенты:

  • 1 кг саргана
  • рослинна олія
  • вершкове масло
  • 2 лаврових листа
  • 2 цибулини
  • 1 банка великих оливок або маслин без кісточок
  • 1 лимон
  • спеції і сіль за смаком