Як посмажити камбалу


Як посмажити камбалу

Камбала багата різними мікроелементами і поживними речовинами. Ця риба широко використовується в кулінарії. З неї можна приготувати безліч складних страв або просто посмажити камбалу. У будь-якому випадку вийде смачне самостійне блюдо або оригінальна закуска. Камбала використовується для приготування різноманітних рибних страв щоденного і ресторанного меню. Але найчастіше її подають в смаженому вигляді. Багатьом не подобається камбала через специфічного запаху, який з'являється при смаженні, але її можна не тільки смажити, але і запікати або відварювати. Неприємного запаху при готуванні можна уникнути, якщо обробити рибу правильно і зняти її шкіру.

Вага камбали може бути різний, іноді щоб приготувати вечерю вистачить і однієї кілограмової рибини, але частіше необхідно кілька рибок подрібніше. Тушку промийте під струменем холодної води, покладіть на обробну дошку і відріжте голову, роблячи розрізи у вигляді літери v. потім зріжте ножем або кухонними ножицями всі плавники і хвіст. Вийміть нутрощі і ретельно промийте рибу всередині і зовні. Після цього зніміть шкіру. Потім, вичищені тушки потрібно просто вимити під проточною водою від залишків нутрощів і промокнути рибу паперовими серветками. У великої камбали, якщо вона випатрана, добре помита і обсушити, уздовж хребта з двох сторін можна зрізати по два філе. М'якоть у камбали білого кольору, а кісток в ній зовсім небагато.

 

Підготовлену таким чином рибу потрібно з двох сторін побризкати лимонним соком, а потім, натерти сумішшю солі і перцю. У такому вигляді ми залишаємо їх для просочення на 15-20 хвилин. А ще, в її м'ясі містяться вітаміни A, B12, E і D. Також тут присутні гліцин, аспарагінова і глутамінова амінокислоти. Багата камбала і на жирні кислоти Омега-3. Завдяки такому чудесному складу, камбала благотворно впливає на розумову і м'язову діяльність. Також цей продукт підвищує імунітет і бере участь в утворенні червоних кров'яних тілець. А оскільки в м'ясі камбали присутні афродизіаки, ця рибка сприяє підвищенню статевого потягу. Тому для романтичної вечері така рибка – відмінний варіант. Камбала забезпечує понад 20 відсотків щоденно рекомендованої кількості селену, 10-20 відсотків щоденно рекомендованої кількості калію та вітаміну В6. Ці вітаміни і мінерали допомагають організму запобігти шкоду від вільних радикалів і борються з хворобою серця та інсульту.

 

 

 

Що потрібно знати при покупці камбали:

  • Охолоджена риба не повинна мати неприємного запаху і каламутному слизу на поверхні. Очі свіжої риби з чорними зіницями і прозорою рогівкою. Шкіра чиста з невеликим блиском. При натисканні на тушку не утворюються ямки.
  • Заморожена камбала не повинна бути в товстій льодовій кірці. Шкіра тушки без механічних пошкоджень і плям. Плавники і поверхня риби не обвітрені.
  • Філе камбали продається в крижаній глазурі або в пакетах. Слід вибирати шматочки з прозорою, тонкою глазур'ю. У розфасованих пакетах не повинно бути великої кількості льоду.
  • При виборі камбали для смаження необхідно враховувати, що після розморожування обсяг тушки і філе зменшується.

Переваги смаженої камбали:

  • Риба завжди має оригінальний і презентабельний зовнішній вигляд.
  • На відміну від вареної або приготовленої на пару, смажена камбала набуває апетитну скоринку.
  • При запіканні камбала може вийде сухуватою, а при смаженні риба завжди буде соковитою і ароматною.
  • Камбала на грилі відмінно підійде для дієтичного меню. Риба готується без жиру, виходить соковита, ароматна з золотистою скоринкою.

Ингредієнти:

  • Камбала – 1 кг.
  • Яйце – 1 шт.
  • Лимонний сік – 1 ч. л.
  • Сухарі панірувальні / борошно – 100 гр.
  • Олія соняшникова – 2-3 ст. л.
  • Сіль, приправи для риби - за смаком.

Крім цього існують і кулінарні способи зберегти цілісність риби — кляр і панірування. Як зробити кляр ви вже знаєте. Спробуємо в цей раз посмажити в паніровці. Для планування можна використовувати борошно і / або сухарі. Можна взяти і те й інше, а ще скріпити їх за допомогою яйця. Деякі обходяться однією лише борошняної присипкою. Ключовим моментом буде сильний розігрів сковороди з маслом, на вогні «більше середнього». Вона повинна шипіти і бризкати маслом в момент опускання в неї шматочків камбали. Зазвичай це займає хвилин 5 (тут все залежить від товщини сковорідки і типу плити). Визначте дослідним шляхом час максимального нагріву, але до моменту, коли масло ще не закипає.

Досить обваляти з двох сторін камбалу в борошні, занурити в яйце, обваляти в панірувальних сухарях і відправити на сковороду. Бажано щоб наш захисний шар був цільним.Камбала риба тонка 3 хв.на сторону їй вистачить цілком, про готовність можна судити по білому м'ясу, яке легко відходить від кісток. Ви самі побачите, як змінюється відтінок. Подавати смачну і ніжну смажену камбалу можна з будь-яким гарніром з картоплі. Нижче у відеоролику наочно показано як обробити і приготувати камбалу прямо біля моря.