Смажимо ската або лисицю
Попередня підготовка м'яса скатів мало чим відрізняється від підготовки м'яса акул - все-таки вони близькі родичі. М'ясо скатів (обов'язково свіже або свіжоморожене) теж слід вимочувати в маринаді або розсолі кілька годин для усунення сторонніх запахів, а вже після цього застосовується для приготування страв. М'ясо скатів вважається делікатесом. Особливо цінуються печінку і крила ската. Печінка крім того, що багата вітаміном А, має цілющі властивості, а за смаком, на думку гурманів, перевершує тріскову (калоризатор). Ще з печінки отримують сировину для виготовлення лікарських препаратів, технічного жиру. У ската вживаються в їжу область крил і печінку, з якої потрібно видалити жовчний міхур.
"Як правильно обробити ската-хвостокола"
- Акуратно і ретельно, соскребаем ножем всю чорну слиз, яка і є отрутою, не дай бог, свіжа слиз з поверхні ската, потрапить на свіжу ранку на руці і т.д., буде боляче.
- Ретельно миємо і розкриваємо очеревину так, щоб не порізати печінку.
- Витягаємо печінку і відразу видаляємо жовчний міхур, печінку опускаємо в воду.
- Розрізаємо крила по колу як на фото, від голови, на порційні шматочки, потім відрізаємо голову.
- Моєму, і тримаємо в холодній воді, до приготування.
Основним його інгредієнтом служить об'ємиста печінку ската хвостокола - спершу з неї» спускають " весь жир, а потім подрібнюють, додають деякі секретні інгредієнти, і запускають в кулінарну обробку. На виході виходить маса гірчичного кольору, що нагадує консервований рибний паштет, який в Україну імпортують з країн Балтії. Однак його смак неймовірно багатий різними відтінками.
А найголовніше-у тих, хто ласував їм хоча б кілька днів поспіль, настає дивовижний приплив чоловічих сил, через що паштет і отримав народну назву, згадуване раніше... М'ясо ската є смачним і корисним для здоров'я продуктом харчування. У ньому міститься високоякісний білок, що містить амінокислоти, вода, зола, жири, істотна кількість вітаміну А.у складі присутній натрій, магній, молібден, кобальт, мідь, йод, сірка, фосфор, хлор, вітамін РР. Калорійність м'яса ската становить близько 110 кКал на 100 грамів чистого продукту.
Скат – справжній делікатес. Кулінарами цінуються крила, тобто плавники, а особливо – печінку. Печінка ската багато хто порівнює з печінкою тріскової – вона володіє таким же чудовим смаком і багата вітаміном А.також печінка є джерелом для отримання цілющого жиру. Скат має специфічний запах, то його треба гарненько вимочити оцті або лимоні. І можна смажити, парити, варити.... Шукайте рецепти з акули та камбали. Думаю вони чимось схожі. Попередньо трохи (хв 40-50) вимочив, в слабо солоному розчині з додаванням лимонного соку.
Шкіра з крила ската зручно здирається плоскогубцями. Трохи підрізаєте з товстої-передньої сторони, захоплюєте клаптик плоскогубцями і тягніть горизонтально в внешнезаднем напрямку, до тонкої стороні з плавником. Саме крило тим часом другою рукою і ганчіркою до столу притискається. Перевернути і повторити. Взагалі то зручніше кліщами, а не плоскогубцями, але різниця невелика, а кліщі не у кожного в будинку є.
Приготування морського ската або лисиці :
Крила обвалюють у борошні, можна з кунжутом і смажимо на рафінованій соняшниковій або кукурудзяній олії, на сильному вогні, до появи стійкої рум'яної скоринки, потім, накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь, щоб 5 хвилин м'ясо загасили - це термообробка обов'язкова, так як отрута ската розкладається від високої температури, та й м'ясо буде ніжніше. За хвилину до приготування посипаємо чорним перцем і солимо за смаком.